PRENOR Kertészeti és Parképítő Kft.

A kosár üres.
Kosár megtekintése

Szántóföldi növénytermesztés

 

Lombtrágyázás a szántóföldön
Levéltrágyázást alkalmazva jelentősen növelni tudjuk a termesztett növények kondícióját és ezáltal a terméshozamát is. A levéltrágyázás nagy előnye, hogy gyorsan és hatékonyan táplálja növényt akkor is, amikor az nem tudja a tápanyagokat teljes mértékben felvenni a talajból.

 

 

Az Agroleaf Power készítmények az Everris legkiválóbb, még rossz minőségű vízben is maradék nélkül oldódó levéltrágya csoportját alkotják. Az Agroleaf Power a legtöbb növényvédőszerrel keverhető, egy menetben kijuttatható. (nem javasolt kéntartalmú szerrel keverni)

Az Agroleaf Power levéltrágyázásban való használata fokozza a növények betegségekkel, kórokozókkal, kedvezőtlen környezeti tényezőkkel (pl. fagy) szembeni ellenálló képességét. Növeli a termés mennyiségét, pozitívan befolyásolja a termés minőségét, javítja a tárolhatóságot. 


Mikor van szükség a lombon át történő tápanyagutánpótlásra?

 

A gyökér csökkent működése esetén, pl.:
Magas talaj pH-nál
Hideg talajban relatív foszforhiány alakulhat ki
Tápelem antagonizmus esetén (pl. K-Ca-Mg)
K- vagy P-megkötő talajokon
Kötött, gyengén levegőztetett talajba
Nagy nyári szárazság esetén
Kicsi és fejletlen gyökereknél (átültetés után)

Ha növényi életfolyamatokat kívánunk serkenteni, pl.:
Gyökérfejlődést (Agroleaf Power Magas P)
Virágzást (Agroleaf Power Magas P)
Zöldebb levelet (Agroleaf Power Magas N)

 

Gyümölcsszín és beltartalom javulást (Agroleaf Power Magas K)
Termés minőség javítás.  Kalcium hiány megelőzése, kezelése (Agroleaf Power Ca)

Stressz helyzetben
Magas termésátlagnál
Hiánytünetek megelőzésére


Letölthető részletes termesztéstechnológiához igazított lombtrágyázási javaslatainkat tartalmazó kiadványaink:
Lombtrágyázás szántóföldön:

Burgonya

Szója

Gabona

Repce

Kukorica

Napraforgó

Zöldborsó

Cukorrépa 


Burgonya termesztés

Lombtrágyázás EVERRIS technológiával

A szántóföldi növények tápanyag-ellátásának az alapját a talajtrágyázás jelenti. Kiegészítő trágyázásként levéltrágyázást alkalmazva jelentôsen növelni tudjuk a termesztett növények makro- de főleg a mikroelemellátottságát, ezáltal nagymértékben javul a növényeink kondíciója, betegség-ellenállósága, és minőségi paraméterei. A minőségi paraméterek javulása a legtöbb esetben magával vonja az egyidejű terméshozam növekedést is. A lombtrágyázás hatékonysága nagymértékben függ a kijuttatási körülményektől, de a jó minőségû levéltrágyák hasznosulása mindig eredményes. A levéltrágyázás nagy előnye abban áll, hogy gyorsan és hatékonyan táplálja a növényt akkor, amikor az nem tudja a tápanyagokat teljes mértékben felvenni a talajból (szárazság, hideg idő, alacsony fényintenzitás és egyéb tényezők miatt). Az Agroleaf készítmények az Everris egyik legkiválóbb, vízben oldódó termékei. Az Agroleaf - az összetevők magas fokú tisztaságának és az egyedülálló, az összes mikroelem bejuttatását segítő M-77 formulának köszönhetôen - nagyon gyors, látványos és eredményes tápanyag-ellátást biztosít.

A burgonya, tekintettel a nagy levélfelületre, nagyon jól képes hasznosítani a levéltrágyázást. A burgonya foszfor- és káliumigénye magas vagy nagyon magas, felhasználási céltól függően. A célzott, nagy mennyiségû foszfor és mikroelemek bejuttatása jelentős hatást fejt ki a gyökérrendszerre és a gumóképződésre, ezen kívül meggyorsítja a növények fejlődését és érését, ami nagyon lényeges, főleg a hajtatott és korai termesztésben. A kálium javítja a termés technológiai értékét, a hozamot, a termés pedig egészségesebb lesz. A mikroelemek közül különösen a bór (B) és mangán (Mn) kijuttatása fontos a burgonyatermesztésben.

Lombtrágyázási javaslatunk burgonyában:

 A gumóképzôdés kezdeti idôszakában javasoljuk, hogy permetezzék le az ültetvényt Agroleaf Power High P (12+52+05+ME) készítménnyel, 6-10 kg/ha dózisban, majd ezt a kezelést célszerű 8-12 nap múlva megismételni.

 A gumónövekedés idôszakában egyszeri kezelésben ajánlott részesíteni az Agroleaf Power High K (15+10+31+ME) típusú levéltrágyával 4-5 kg/ha dózisban.

A fenti dózisokat 300-500 liter/ha vízmennyiséggel célszerű kipermetezni. A levéltrágyát a növényvédelemmel egy menetben javasoljuk kijuttatni. Az Agroleaf lombtrágya a növényvédő szerek többségével keverhető, de minden esetben javasoljuk a keverési próbát elvégezni. Nagy mennyiségû (több, mint 500 g / 100 l víz) rezet (Cu) tartalmazó szerekkel keverve a lombtrágyában található rézkelátok stabilitása csökkenhet.

 

Szója  termesztés

 


Lombtrágyázás EVERRIS technológiával

A szántóföldi növények tápanyag-ellátásának az alapját a talajtrágyázás jelenti. Kiegészítő trágyázásként levéltrágyázást alkalmazva jelentősen növelni tudjuk a termesztett növények makro- de fôleg a mikroelemellátottságát, ezáltal nagymértékben javul a növényeink kondíciója, betegség-ellenállósága, és minőségi paraméterei. A minőségi paraméterek javulása a legtöbb esetben magával vonja az egyidejű terméshozam növekedést is. A lombtrágyázás hatékonysága nagymértékben függ a kijuttatási körülményektôl, de a jó minőségû levéltrágyák hasznosulása mindig eredményes. A levéltrágyázás nagy előnye abban áll, hogy gyorsan és hatékonyan táplálja a növényt akkor, amikor az nem tudja a tápanyagokat teljes mértékben felvenni a talajból (szárazság, hideg idő, alacsony fényintenzitás és egyéb tényezők miatt).

Az Agroleaf készítmények az Everris egyik legkiválóbb, vízben oldódó termékei. Az Agroleaf - az összetevők magas fokú tisztaságának és az egyedülálló, az összes mikroelem bejuttatását segítô M-77 formulának köszönhetően - nagyon gyors, látványos és eredményes tápanyag-ellátást biztosít.

A szója nitrogén(N)-igénye jelentős, de – pillangós növény lévén – a szimbionta baktériumok segítségével ezt még nitrogénnel gyengén ellátott talajból is jó hatásfokkal tudja hasznosítani. A szimbiózis kialakulását (a gyökérgümő képződést) azonban gyorsíthatjuk és eredményességét növelhetjük, ha célzottan foszfort (P) és mikroelemeket alkalmazunk a gümőképzôdés idején, hiszen tudvalevő, hogy a szimbionta kapcsolat kezdetben parazita kapcsolatként indul. A termés mennyiségére és minőségére pedig a kálium (K) és mikroelemek együttes bejuttatásával érünk el jótékony hatást.

Lombtrágyázási javaslatunk szójában:

 6-12 leveles peródusban javasoljuk, hogy alkalmazzák az Agroleaf Power High P  (12+52+05+ME) lombkezelést, 4-5 kg/ha dózisban, majd a kezelést Agroleaf Power Total (20+20+20+ME) készítménnyel célszerű 8-12 nap múlva megismételni. 

A virágzást közvetlenül megelőző idôszakban alkalmazzák az Agroleaf Power Total(20+20+20+ME) készítményt 4-5 kg/ha dózisban.

A fenti dózisokat 300-500 liter/ha vízmennyiséggel célszerű kipermetezni (légi kijuttatásnál a dózis 2 kg/ha). A levéltrágyát a növényvédelemmel egy menetben javasoljuk kijuttatni. Az Agroleaf lombtrágya a növényvédő szerek többségével keverhető, de minden esetben javasoljuk a keverési próbát elvégezni. Réz tartalmú szerekkel ne keverjük.

 

 

 

Vissza


Facebook