PRENOR Kertészeti és Parképítő Kft.

A kosár üres.
Kosár megtekintése

Mit jelent a szabályozott tápanyagleadás?

A műtrágya szemcséit a gyártás során bevonattal látják el (pl. növényi gyanta, mint az Osmocote Exact esetében). A burok megóvja a tápanyagokat az azonnali feltáródástól, és több hónapos hatástartamot biztosít a készítménynek. A kijuttatás után a talajnedvesség áthatol a burkolaton, és feloldja a granulátum belsejében lévő tápanyagokat. Ezután a feloldott tápelemek folyamatosan kiáramlanak a környező talajba, ahonnan a gyökerek már könnyen felvehetik. A műtrágya granulátumok a hatástartam ideje alatt folyamatosan adják le a tápanyagokat. A kiürült burok később a talajban lebomlik.

CRF_03.gif CRF_04.gif CRF_05.gif CRF_06.gif CRF_08.gif

A tápanyagleadás ütemét a gyantaburkolat vastagsága szabályozza. Ez egyben védi is a növények gyökereit a káros sófelhalmozódástól. A tápoldat-kiáramlás sebessége a talaj hőmérsékletétől függ: magasabb hőmérsékleten a tápanyagok gyorsabban szabadulnak fel, alacsonyabb hőmérsékleten a folyamat lassul, és a hatástartam hosszabb lesz. A gyártó által megadott hatástartamok 21 oC átlag- talajhőmérsékletre vonatkoznak. A tápanyagok leadása fagypont felett kezdődik, és a talaj melegedésével egyre intenzívebbé válik. Ahogy melegszik a talaj, egyre több tápanyag táródik fel, illetve a gyökérzóna hőmérsékletének csökkenésével egyre kevesebb. Ez megfelel a növények növekedési ütemének. Az egyedülálló tápanyag-leadási mód különösen alacsony tápanyagmegkötő-képességű talajokon (pl. homoktalajon) hatékony.

CRF_39a.gifAz Agroblen műtrágya használata szabadföldi, talaj alapú termesztéshez ajánlott. Szemcséi makroelemeket tartalmaznak, amelyeket védő gyanta- vagy kettős, kén- és polimerburok vesz körül.

A Scotts professzionális gyepműtrágya-család Sierrablen és Sportsmaster tagjai első ízben egyesítik a burkolattal védett NPK műtrágya és az azonnal felvehető tápelemek minden előnyét. A készítmények burkolattal bevont NPK-szemcsékből állnak, azonnal oldódó nitrogénnel, foszforral és vassal kiegészítve. Gyorsan felvehető N-, P- és Fe-tartalma a korai és gyors hatást biztosítja.

A dísznövények számára ajánlott Osmocote műtrágya termékek összetételeit úgy alakították ki, hogy a növények táplálása tápanyagokat nem tartalmazó földkeverékekben is optimális legyen. Minden egyes műtrágya szemcsében megtalálható a növények számára szükséges összes makro- és mikroelem.

Vissza


Facebook